River Sajó

Pictures taken from the train between Miskolc and Kazincbarcika
Képek a vonatból, Miskolc és Kazincbarcika között

The river Sajó (230km approx.) flows from Slovakia to Hungary, from the Low Tatra mountains into the river Tisza. It’s valley determines a big part of the landscape of Borsod-Abaúj-Zemplén county, on this pictures you can see a little bit of how wide it is stretched.
A közel 230km hosszú Sajó folyó Szlovákiából folyik Magyarországra, az Alacsony-Tátrából a Tiszába. Völgye Borsod-Abaúj-Zemplén megye tájképének jó nagy részét meghatározza. Ezeken a képeken egy kissé látható, milyen szélesen terül el.

Sajó 1

Although my hometown Kazincbarcika also lies by it, I never went there. It was too dirty to swim in it, so I wasn’t interested. In both countries there it flows through some industrial areas, chemical factories etc, so you can imagine what kind of stuff can get into the water sometimes. On the photos it looks nice blue but don’t get tricked: if you went close to the water, you would see a rather ugly color. I was always wondering how could fish survive the pollution, for you can see people fishing and actually catching.
Habár az én városom, Kazincbarcika is a partján van, soha nem jártam a folyónál. Túl piszkos volt ahhoz, hogy ússzak benne, úgyhogy nem igazán érdekelt. Mindkét országban ipari területeken folyik át (vegyi üzemek, stb), tehát el lehet képzelni, mi minden kerül bele időnként. A fotókon szép kéknek látszik a víz, de ez ne tévesszen meg: ha közelebb mennénk hozzá, inkább valami csúnya színt látnánk. Mindig is csodálkoztam, hogyan élik túl a halak ezt a szennyeződést, mert láthattunk emberket horgászni, és van is fogás.

What is maybe even more bad, many people living close by the river don’t care about the environmental issues either. This is a city called Sajószentpéter, but it’s rather like a huge village. Sadly enough, dumping trash just anywhere is an everyday thing, the little white things spread around are NOT flowers, thought it’s springtime.
Ami talán még rosszabb, hogy sokakat, akik közel laknak a folyóhoz, nem érdekelnek a környezetvédelmi kérdések. Ez egy Sajószentpéter nevű város, de inkább olyan, mint egy falu. Igen szomorú, hogy a szemétlerakás mindennapos dolog, ott, ahol épp tetszik; az elszórt kis fehér valamik NEM virágok, bár tavasz van.

Sajó 2

But at least, people show some creativitiy in painting the houses to some incredible colors…
De legalább az emberek némi kreativitást mutatnak, és hihetetlen színűre festik a házakat…

Advertisements

3 thoughts on “River Sajó

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s