Március tizenötödike volt

Azoknak, akik a hétvége utolsó óráiban még ünnepi hangulatban vannak, azoknak, akik valahogy nem is kerültek ünnepi hangulatba – és azoknak, akik az év többi napján is szívesen magukban hordozzák március tizenötödike eszméit.  

A Világtalálkozó szervezőbizottságától kaptam emailben, ezekkel a kísérőszavakkal, amelyekhez nem is tennék hozzá semmit:

“Szudán ENSZ  ifjúsági nagykövete  üdvözöl bennünket ékes magyarsággal és olyan magyarság-tisztelettel, amely példamutató lehet mindannyiunk számára.”

Ezekben a napokban választások küszöbén állunk; különösen ilyenkor lehet szeretni és nem szeretni az egyik vagy a másik politikai pártot, a kormányt, a miniszterelnököt. Mindenkinek szíve joga, hogy politizáljon – viszont ez nem téma az én blogomban. Most csupán két gondolatot ragadnék ki Orbán Viktor ünnepi beszédéből, melyekkel, úgy gondolom, mindannyian egyetérthetünk:

“A magyarok sohasem hitték el, hogy a végzet utolér bennünket, akármit teszünk is. Inkább azt hitték, hogy a végzet akkor ér utol bennünket, ha nem teszünk semmit. A saját történelmünk arra tanít bennünket, hogy a sorsunk könyvét, ha kell, munkával, szorgalommal, ha kell, bátorsággal és vérrel, de mindig magunknak kell írnunk. Megtanultuk: ha a szabadságot idegen hozza, el is viszi.”

“Olyan időket élünk, amikor a gyengéknek és gyáváknak nem osztanak lapot. A gyenge és gyáva nemzeteknek nincs jövőjük. Külön-külön, felaprítva, szétforgácsolva az emberek könnyen elgyengülnek, és inukba száll a bátorságuk, de az egység a tétováknak is bátorságot, a gyengéknek is erőt ad. Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak. Minden nemzet a saját érdekét hajtja, a saját életét éli, a saját jövőjét építi. Tartsuk észben: rajtunk, magyarokon kívül senki sem akarja, hogy nekünk erős és sikeres országunk legyen. Azt is tudjuk, hogy a folytatáshoz erő kell. Az erőhöz pedig egység.” 

Kapcsolódó bejegyzések:

A magyarok összetartásáról
Március idusa előtt
Ünnepelünk
Nemsokára ünnepelünk
Az én március tizenötödikém

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s